Title

Growshop Urban Farmer

Growshop Urban Farmer je trgovina s pripomočki in opremo za gojenje vseh vrst rastlin. Ponujamo organska in mineralna gnojila različnih proizvajalcev, dodatke (boosterje) za različne faze življenjskega cikla rastlin, organske in hidroponične substrate ter vso ostalo potrebno opremo za indoor in gojenje na prostem. Growshop Urban Farmer  se nahaja na Bratuževi ulici 13A v Šempetru pri Gorici.

Growshop se običajno povezuje z gojenjem konoplje, vendar je nabor opreme in izdelkov, ki je na voljo v growshopu, odličen za gojenje vseh vrst rastlin, od zelenjave in ostalih povrtnin, pa do cvetja in drevja. Ker je v svetu rastoč trend organske pridelave in gojenja vseh vrst rastlin, je obisk growshopa za organskega vrtičkarja med prvimi spomladanskimi opravili, saj ima kvaliteten growshop v ponudbi pestro izbiro specializiranih organskih gnojil, substratov in dodatkov različnih priznanih proizvajalcev, ki jih ni na voljo v večjih vrtnarskih in kmetijskih trgovinah.

Growshop Urban Farmer ima v ponudbi tudi celovit nabor hidroponične opreme, od enostavnih in cenovno ugodnih krožnih sistemov za growboxe, kot je na primer Atami Wilma, večjih aeroponičnih sistemov, kot je GHE AeroFlo, pa do vrhunskih modularnih FloraFlex sistemov, ki omogočajo tako gojenje v growboxu, kot tudi v rastlinjakih poljubnih dimenzij.

Mnoga gnojila, dodatki in ostala potrebna oprema, ki se prodaja v growshopu, je bila specifično razvita za gojenje konoplje za rekreativno ali medicinsko uporabo, zato večina proizvajalcev izhaja iz držav, kjer je konoplja z visoko vsebnostjo THC dovoljena, dekriminalizirana ali pa se tolerira (Nizozemska, določene zvezne države ZDA, Španija,…). V Sloveniji je gojenje konoplje regulirano in je dovoljena pridelava izključno industrijske konoplje z vsebnostjo THC manj kot 0,2%, kar pa ne pomeni, da v growshopu pridelovalci legalne konoplje ne najdejo gnojil in dodatkov, ki pripomorejo k večjem donosu, izboljšanem zdravju in višji kvaliteti rastlin. To še posebej velja za tiste pridelovalce, ki gojijo konopljo za proizvodnjo ekstraktov in cvetov, ki bodo v growshopu dobili marsikaj uporabnega.

V našem growshopu najbolj cenimo znanje, konstanten razvoj in kvaliteto , zato smo ponosni, da se za nasvete na nas obrača vse več pridelovalcev industrijske konoplje, tudi z druge strani meje, kjer je dovoljeno gojenje konoplje z višjo vsebnostjo THC.

Prav tako v Growshopu Urban Farmer gradimo na zaupanju in cenimo diskretnost, zato vsa naročila pošiljamo v neoznačeni embalaži.

Growbox

Growbox, grow tent ali šotor za gojenje rastlin je poceni in učinkovit način, kako skozi celo sezono gojiti rastline, neglede na vreme in dolžino dneva. Šotori so enostavni za montažo in demontažo, s pravilno izbrano dodatno opremo pa nudi growbox rastlinam optimalno okolje za rast.

Kvaliteten growbox

 • ima stabilno ogrodje
 • ne prepušča svetlobe
 • je enostaven za uporabo in čiščenje
 • ima dolgo življenjsko dobo

Večina growboxov ima konstrukcijo iz kovinskih cevi, ki se jo nato obleče v prevleko iz močnega sintetičnega materiala (platno), ki je znotraj prevlečena z visokoodbojno Mylar folijo.

Growbox ima na stranicah več odprtin z zadrgami za neoviran dostop do rastlin in opreme. Zadrge so tudi najpogostejši vzrok za uhajanje svetlobe v growbox in iz njega, zato je potrebno pred nakupom preveriti kvaliteto samih zadrg in šivov. Priznani proizvajalci garantirajo, da šotor ne prepušča svetlobe in pri izdelavi uporabljajo samo najkvalitetnejše materiale.

Ob nakupu šotora za gojenje rastlin je potrebno najprej izbrati dimenzije glede na prostor, kamor ga nameravamo postaviti. Proizvajalci ponujajo growboxe različnih dimenzij, od 40x40x120 cm, pa vse do več metrov dolgih in širokih. Ob prvem nakupu se večina gojiteljev odloči za growbox površine približno 1m2, na primer Dark Room 90 R3.00.

Najboljša izbira za umestitev growboxa je klet s stabilno temperaturo ali prostor v pritličju. Podstrešja velikokrat niso izolirana in temperature zraka lahko močno nihajo, predvsem pozimi.

Velikost šotora je potrebno prilagoditi tudi glede na naše potrebe in čas, ki ga lahko dnevno namenimo oskrbi.

Obvezna oprema vsakega growboxa je sistem za razsvetljavo. Večina gojiteljev se odloči za preverjen sistem HPS sijalke in dušilke, za še boljšo in hitrejšo rast pa v fazi vegetacije uporabijo MH sijalko. Vedno bolj se uporabljajo tudi LED sistemi, ki zahtevajo drugačen pristop k montaži, pomembno pa lahko vplivajo tudi na sam izbor growboxa. Enako velja za "varčne" CFL sijalke, ki ne potrebujejo hlajenja, hkrati pa prostora in samega šotora tudi ne ogrevajo dovolj, kadar temperature padejo.

Kvaliteten growbox mora nuditi tudi rešitve za prezračevanje, namestitev karbonskega filtra in dodatne opreme, kot so ventilatorji za kroženje zraka in električna napeljava. Pri montaži in opremljanju growboxa se je potrebno držati pravila, da je zgornja polovica šotora (nad pasom) namenjena električni napeljavi, spodnja polovica pa zalivanju. Na ta način preprečimo stik vode z elektriko.

Večina šotorov za gojenje je opremljenih z odprtinami za prezračevanje in hlajenje, ki jih je mogoče enostavno zatesniti. Pri uporabi visokotlačnih (HPS in MH) sijalk je potrebno v growboxih manjših dimenzij uporabiti reflektor s hlajenjem, za kar se uporabi cevni ventilator, fleksibilne cevi za prezračevanje in seveda zračno hlajen reflektor.

Rastline v fazi rasti uspevajo najbolje, kadar ob prižgani razsvetljavi temperatura zraka v growboxu ne preseže 30°C in pri izklopljeni sijalki ne pade pod 20°C. Rastline v fazi cvetenja pa potrebujejo nižjo temperaturo, ki ne preseže 26°C pri vklopljeni sijalki in ne pade pod 20°C pri izklopljeni.

Vlažnost zraka je enako pomemben dejavnik pri vzgoji rastlin v growboxu. Rastline v fazi vegetacije potrebujejo relativno vlažnost med 40% in 60%, rastline v fazi cvetenja pa 40%-50%, čeprav je priporočljivo v zadnjih dveh tednih vlažnost zmanjšati na manj kot 40%.

Obvezna oprema za growbox

 • Razsvetljava
 • Prezračevalni sistem
 • Karbonski filter za uničevanje vonjav
 • Lonci za substrat ali
 • Hidroponični sistem
 • Termometer in vlagomer

Dodatna oprema

 • Sistem za gretje/hlajenje in uravnavanje vlage

Razsvetljava growboxa

Za uspešno indoor gojenje je potrebna pravilna izbira sistema za razsvetljavo. Najbolj uporabljane luči za rastline so HPS sijalke, v kombinaciji z MH sijalkami in dušilkami. Mnogi ljubiteljski gojitelji pa uporabljajo tudi "varčne" CFL sijalke in LED sisteme. Za pravilno osvetljavo potrebujemo tudi dober reflektor in ostalo opremo.

HPS lampe so visokotlačne natrijeve sijalke, ki oddajajo močno rumeno svetlobo in so primarno namenjene osvetljevanju rastlin v fazi cvetenja. Rumena svetloba temperature med 1900 in 2300K je podobna svetlobi jesenskega sonca in spodbudi rast kompaktnih in velikih cvetov. Metal Halidne (MH) sijalke pa so visokotlačne sijalke, ki oddajajo močno belomodro svetlobo in so namenjene osvetljevanju rastlin v fazi vegetacije. Bela svetloba temperature med 5000 in 6000K pripomore k razvoju močnih stebel, poveča razvejanost in spodbudi rast velikih listov. Kombinacija MH sijalke za fazo vegetacije in HPS sijalke za fazo cvetenja je najpogosteje uporabljan sistem osvetljave za vzgojo rastlin v growboxu ali drugih prostorih za indoor gojenje.

Predvsem za vzgojo potaknjencev in manjše growboxe so primerne fluorescentne sijalke, takoimenovane CFL in varčne žarnice. Za razliko od HPS in MH sijalk se ne pregrevajo tako močno, imajo pa specifične prednosti in slabosti

Prednosti CFL sijalk

 • Dober spekter svetlobe
 • Velika izbira različnih modelov
 • Hladno in tiho delovanje
 • Ne potrebujejo dušilke
 • Odlične za potaknjence in mlade rastline
 • Šibkejši modeli so na voljo v navadnih trgovinah

Slabosti CFL sijalk

 • Slaba prodornost svetlobe
 • Manjši donos na W porabe v primerjavi s HPS
 • Slabša izbira različnih dimenzij in moči

Vse več gojiteljev se odloča za nakup LED sistemov za osvetljavo growboxa. Na trgu je velika izbira različnih proizvajalcev LED luči za rastline, kvaliteta izdelkov pa močno variira. LED lampe za gojenje porabijo manj elektrike kot navadne sijalke in imajo dosti boljše razmerje med porabo in svetilnostjo.

Visokotlačne HPS in MH sijalke pretvorijo približno 30% energije v svetlobo, ostanek pa v toploto. Pri LED sistemih je ravno obratno. Vendar pa je zaradi visoke svetilnosti LED čipov potrebna previdnost pri uravnavanju oddaljenosti svetilke od vrha rastlin. Predvsem pri uporabi najmočnejših panelov je potrebno imeti panel bolj oddaljen kot HPS s podobno realno močjo. Najboljši LED sistemi so v razmerju med porabo in svetilnostjo ter donosom že prehiteli klasične visokotlačne sijalke, tehnologija pa se iz leta v leto izboljšuje.

Visokotlačne sijalke se za gojenje rastlin uporabljajo že desetletja, zaradi zavidljivih rezultatov pa tvorijo takoimenovani "Zlati Standard" indoor razsvetljevalnih sistemov.

Prednosti HPS in MH sijalk

Ko je sistem osvetljevanja postavljen, je z visokotlačnimi sijalkami malo dela. Pri rokovanju je potrebna previdnost, saj se med delovanjem zelo segrejejo, pri nameščanju ali menjavi pa je najbolje nositi rokavice, da se ne zamažejo z maščobo z rok. Ob pravilni uporabi so nezahtevne in ponujajo mnogo prednosti pred ostalimi sijalkami.

 • Velik in kakovosten pridelek
 • Odličen spekter svetlobe
 • Velika prodornost svetlobe
 • Enostavna namestitev in uporaba
 • Preizkušena tehnologija
 • Velika izbira proizvajalcev
 • Nizka cena sijalk
 • Dolga življenjska doba

Visokotlačne MH in HPS luči za rastline se lahko uporablja skozi celotno življenjsko obdobje rastline, od rasti do žetve, vendar je zaradi primernejše barvne temperature bolje uporabljati MH za fazo rasti in HPS za fazo cvetenja. Običajno se lahko obe sijalki uporablja z isto dušilko, skupaj pa zagotovita optimalne pogoje za zdravo rast in kvaliteten pridelek.

Visokotlačne sijalke za delovanje potrebujejo dušilko (balast). Dušilko izberemo glede na moč sijalke, ki jo nameravamo uporabiti, izbiramo pa lahko med magnetnimi ali digitalnimi balasti. Z uporabo digitalnega balasta se podaljša življenjska doba sijalk in izboljša svetilnost, če pa uporabimo "dimmable" digitalno dušilko, lahko nanjo priključimo HPS in MH sijalke različnih moči.

Za pravilno osvetlitev rastlin in zmanjšanje izgub svetlobe se sijalko pritrdi na reflektor, ki se ga obesi na zgornje ogrodje šotora ali strop. V manjših prostorih za gojenje, predvsem growboxih, šotorih ali omarah, je potrebno uporabiti zračno hlajen reflektor, ker HPS in MH sijalke oddajajo veliko toplote in lahko manjše prostore hitro ogrejejo na temperaturo, ki ni primerna za gojenje rastlin. 

Slabosti visokotlačnih sijalk

Neglede na to, da so najpogosteje uporabljane sijalke za gojenje rastlin, imajo MH in HPS lampe tudi svoje pomankljivosti. Prednosti največkrat odtehtajo pomankljivosti, predvsem pri "industrijski" pridelavi.

 • Visoka začetna investicija (dušilka, reflektor, prezračevanje,...)
 • Velika poraba elektrike
 • Močno se segrevajo
 • Ne najdemo jih v običajnih trgovinah
 • Potrebujejo visok prostor za gojenje

Pred nakupom primerne sijalke je potrebno preveriti skupno višino, ki jo bo zasedel celoten sistem. visokotlačne sijalke je potrebno obesiti na primerno višino nad rastlinami, da ne povzročimo ožiga ali beljenja cvetov in listov. Za enostaven preizkus prave oddaljenosti lahko uporabimo kar svojo roko, ki jo podstavimo pod prižgano sijalko nameščeno v reflektorju. Prava minimalna razdalja je takšna, da lahko tam roko držimo v nedogled, ne da bi bil občutek toplote neprijeten. CFL žarnice oddajajo malo toplote in jih zato lahko namestimo tik nad rastline, brez bojazni, da bi prišlo do ožiga.

Višina rastlin, ki jih lahko vzgojimo je torej enaka višini prostora, od katere odštejemo višino loncev ali hidroponičnega sistema, višino osvetljevalnega sistema (reflektorja) in minimalno razdaljo sijalke od rastlin.

Za pravilno izbiro luči za rastline je potrebno upoštevati tudi približno površino, ki jo lahko "pokrije". V velikih prostorih ali šotorih za gojenje rastlin, sijalke z majhno močjo in nizko svetilnostjo ne pridejo v poštev, v manjših prostorih pa močnejše visokotlačne sijalke povzročijo težave z namestitvijo in pregrevajo zrak. 

Bolj, kot so sijalke oddaljene od rastlin, šibkejša je svetloba, površina osvetlitve pa se poveča. Svetlobo lahko učinkovito usmerimo s pravilno izbiro reflektorja.

Pomemben podatek pri izbiri sijalke je tudi svetilnost. Svetilnost je običajno navedena v lumnih ali luxih, pri čemer je 1 lux 1 lumen na površini 1m2. Ker niso vsi prostori za indoor gojenje veliki natančno 1m2 in sijalke ne pokrivajo natančno 1m2, si lahko za natančen izračun specifičnega primera pomagate s kalkulatorjem.

V fazi vegetacije, kjer je priporočena uporaba MH sijalke, lahko pa uporabimo tudi HPS, je priporočena maksimalna intenzivnost 70.000lux, minimalna pa 15.000lux. Priporočena srednja vrednost za optimalno rast je med 30.000 in 50.000lux.

V fazi cvetenja, čemur so primarno namenjene HPS lampe, je priporočena maksimalna intenzivnost osvetlitve 85.000lux, minimalna pa 35.000lux. Priporočena je med 45.000 in 70.000 lux.

Vpliv intenzivnosti svetlobe na rast

Rastline se odzivajo na različne vrednosti in lastnosti sijalk. Na samo rast, količino in velikost listov, razvejanost in razdaljo med novimi poganjki (internodalno razdaljo) lahko vplivamo s temperaturo v prostoru, prezračevanjem in ventilatorji, pa tudi s  pravilno izbiro barvne temperature in jakosti sijalk.

manj kot 15.000lux - rastline ne dobijo dovolj svetlobe, imajo tenka stebla in veliko internodalno razdaljo.

 • 15.000 - 50.000lux - dobra osvetljenost za zdravo vegetacijo
 • 45.000 - 70.000lux - optimalna intenzivnost za fazo cvetenja
 • 70.000 - 85.000lux - nekaterim sortam lahko toliko svetlobe že škodi, nekatere pa šele pri taki intenzivnosti osvetlitve dosežejo optimalno rast.
 • več kot 85.000lux - rastline dosežejo točko saturacije, kjer je svetlobe preveč, da bi jo lahko še uporabile. Pri taki intenzivnosti lahko pride do beljenja cvetov in zmanjšanja donosa in kvalitete pridelka.

Ko dosežemo ali presežemo saturacijsko točko, je edina rešitev za uspešno rast dodajanje CO2 v prostor za gojenje. To je napredna tehnika indoor gojenja, ki omogoča rastlinam, da uporabijo več svetlobe (pri temperaturah zraka okoli 30°C) in povečajo produktivnost in donos tudi do 20%.