Filtriraj po

MH sijalke za rast

Metal Halidne (MH) lampe so visokotlačne sijalke, ki oddajajo močno belomodro svetlobo in so namenjene osvetljevanju rastlin v fazi vegetacije. Bela svetloba temperature med 5000 in 6000K pripomore k razvoju močnih stebel, poveča razvejanost in spodbudi rast velikih listov. Kombinacija MH sijalke za fazo vegetacije in HPS sijalke za fazo cvetenja je najpogosteje uporabljan sistem osvetljave za vzgojo rastlin v growboxu ali drugih prostorih za indoor gojenje.

Metal Halidne sijalke se za gojenje rastlin uporabljajo že desetletja, zaradi rahlo modre svetlobe pa so primerne za fazo rasti. Z uporabo MH sijalke bodo rastline močne in zdrave, listi pa veliki in zeleni. MH lampe skupaj s HPS (High Pressure Sodium) sijalkami in kvalitetnim balastom tvorijo takoimenovani "Zlati Standard" indoor razsvetljevalnih sistemov.

MH sijalka za več cvetov

Modrobela svetloba MH luči za rastline močno pripomore k kratki internodalni razdalji, ta pa je neposredno povezana z večjim številom cvetnih nastavkov in posledično mnogo večjim številom cvetov. Metal halidno sijalko je priporočljivo uporabljati tudi v prvem tednu faze cvetenja, saj močno zmanjša "flowering stretch" in pomaga rastlini, da tvori močna in debela stebla, ki lahko podpirajo velike cvetove.

Prednosti Metal Halidnih sijalk

Ko je sistem osvetljevanja postavljen, je z visokotlačnimi sijalkami malo dela. Pri rokovanju je potrebna previdnost, saj se med delovanjem zelo segrejejo, pri nameščanju ali menjavi pa je najbolje nositi rokavice, da se ne zamažejo z maščobo z rok. Ob pravilni uporabi so nezahtevne in ponujajo mnogo prednosti pred ostalimi sijalkami.

 • Močne in zdrave rastline
 • Močnejša in debelejša stebla 
 • Odlična barvna temperatura za fazo rasti
 • Velika prodornost svetlobe
 • Enostavna namestitev in uporaba
 • Preizkušena tehnologija
 • Velika izbira proizvajalcev
 • Dolga življenjska doba

MH lampe se lahko uporablja skozi celotno življenjsko obdobje rastline, od rasti do žetve, vendar je zaradi primernejše barvne temperature bolje uporabljati MH za fazo rasti in HPS za fazo cvetenja. Običajno se lahko obe sijalki uporablja z isto dušilko, skupaj pa zagotovita optimalne pogoje za zdravo rast in kvaliteten pridelek.

Visokotlačne sijalke za delovanje potrebujejo dušilko (balast). Nikakor se jih ne sme priključiti neposredno v vtičnico. Dušilko izberemo glede na moč sijalke, ki jo nameravamo uporabiti, izbiramo pa lahko med magnetnimi ali digitalnimi balasti. Z uporabo digitalnega balasta se podaljša življenjska doba sijalk in izboljša svetilnost, če pa uporabimo "dimmable" digitalno dušilko, lahko nanjo priključimo HPS in MH sijalke različnih moči.

Za pravilno osvetlitev rastlin in zmanjšanje izgub svetlobe se luči za rastline pritrdi na reflektor, ki se ga obesi na zgornje ogrodje šotora ali strop. V manjših prostorih za gojenje, predvsem growboxih, šotorih ali omarah, je potrebno uporabiti zračno hlajen reflektor, ker HPS in MH sijalke oddajajo veliko toplote in lahko manjše prostore hitro ogrejejo na temperaturo, ki ni primerna za gojenje rastlin. 

Slabosti MH sijalk

Neglede na to, da so najpogosteje uporabljane sijalke za gojenje rastlin, imajo MH lampe tudi svoje pomankljivosti. Prednosti največkrat odtehtajo pomankljivosti, predvsem pri "industrijski" pridelavi, za hobi gojitelja pa je na voljo več alternativ, na primer "CFL" varčne sijalke in LED, ki pa se običajno vseeno ne obnesejo enako dobro kot kombinacija MH in HPS.

 • Visoka začetna investicija (dušilka, reflektor, prezračevanje,...)
 • Velika poraba elektrike
 • Močno se segrevajo
 • Ne najdemo jih v običajnih trgovinah
 • Potrebujejo visok prostor za gojenje

Pred nakupom primerne sijalke je potrebno preveriti skupno višino, ki jo bo zasedel celoten sistem. Metal halidne sijalke je potrebno obesiti na primerno višino nad rastlinami, da ne povzročimo ožiga ali beljenja cvetov in listov. Za enostaven preizkus prave oddaljenosti lahko uporabimo kar svojo roko, ki jo podstavimo pod prižgano sijalko nameščeno v reflektorju. Prava minimalna razdalja je takšna, da lahko tam roko držimo v nedogled, ne da bi bil občutek toplote neprijeten.

Višina rastlin, ki jih lahko vzgojimo je torej enaka višini prostora, od katere odštejemo višino loncev ali hidroponičnega sistema, višino osvetljevalnega sistema (reflektorja) in minimalno razdaljo sijalke od rastlin.

Okvirna oddaljenost sijalke od vrha rastlin

Spodnjo tabelo lahko uporabite za približen izračun primerne oddaljenosti in na podlagi tega izberete primerno moč žarnice, v kombinaciji z growboxom. Referenca velja za navadne reflektorje, s hlajenim reflektorjem pa lahko MH lampo še nekoliko približate. Navedena je minimalna razdalja, oddaljenost, pri kateri je svetilnost približno enaka sončni svetlobi in maksimalna razdalja, ki še omogoča dovolj svetlobe za rast.

Moč sijalke Minimum ~ Sonce Maksimum
150W 20cm 25cm 30cm
250W 25cm 30cm 35cm
400W 30cm 35cm 50cm
600W 35cm 40cm 65cm
1000W 40cm 55cm 80cm

Za pravilno izbiro sijalke je potrebno upoštevati tudi približno površino, ki jo lahko "pokrije". V velikih prostorih ali šotorih za gojenje rastlin, sijalke z majhno močjo in nizko svetilnostjo ne pridejo v poštev, v manjših prostorih pa močnejše visokotlačne sijalke povzročijo težave z namestitvijo in pregrevajo zrak.

 • 150W sijalka je primerna za površino 60x60cm,
 • 250W za površino od 60x60cm do 80x80cm
 • 400W za površino od 90x90cm do 100x100cm
 • 600W za površino od 100x100cm do 120x120cm
 • 1000W za površino od 120cmx120cm do 150cmx150cm.

Bolj, kot so sijalke oddaljene od rastlin, šibkejša je svetloba, površina osvetlitve pa se poveča. Svetlobo lahko učinkovito usmerimo s pravilno izbiro reflektorja.

Svetilnost; lumni in luxi

Pomemben podatek pri izbiri MH luči za rastline je tudi svetilnost. Svetilnost je običajno navedena v lumnih ali luxih, pri čemer je 1 lux 1 lumen na površini 1m2. Ker niso vsi prostori za indoor gojenje veliki natančno 1m2 in sijalke ne pokrivajo natančno 1m2, si lahko za natančen izračun specifičnega primera pomagate s kalkulatorjem.

Primer:
Elektrox Super Grow 150W ima navedeno svetilnost 9.800 lumnov, pri čemer bo pri pokrivanju priporočene 60x60cm velike površine imela intenzivnost svetlobe 27.222lux.

Elektrox Super Grow 600W ima navedeno svetilnost 58.000 lumnov, pri čemer bo pri pokrivanju največje priporočene 120x120cm velike površine imela intenzivnost svetlobe 40.277lux, pri pokrivanju najmanjše priporočene površine 100x100cm pa 58.000lux.

V fazi vegetacije, kjer je priporočena uporaba MH luči za rastline, je priporočena maksimalna intenzivnost 70.000lux, minimalna pa 15.000lux. Priporočena srednja vrednost za optimalno rast je med 30.000 in 50.000lux.

V fazi cvetenja, čemur so primarno namenjene HPS lampe, je priporočena maksimalna intenzivnost osvetlitve 85.000lux, minimalna pa 35.000lux. Priporočena je med 45.000 in 70.000 lux.

MH sijalke so odlična izbira tako za profesionalne gojitelje rastlin, kot tudi za začetnike in navdušence. S pravilno rabo in upoštevanjem pravil gojenja z MH lampami je kvaliteten in obilen pridelek praktično zagotovljen.

Preberi več