Filtriraj po

Fast Flowering

"Hitro cvetoče" sorte konoplje v zadnjih letih pridobivajo na prepoznavnosti med gojitelji, predvsem tistimi, ki rastline vzgajajo na prostem, v težjih pogojih ali v višjih legah. Različne semenske banke imajo včasih različna poimenovanja hitro cvetočih sort, vsem pa je skupno, da so nastale s križanjem in selekcijo "klasičnih" fotoperiodnih z autoflowering sortamiSweet Seeds ta tip genetike imenuje "Fast Version", Delicious Seeds "Early Version", Royal Queen Seeds "Fast Flowering", Fast Buds "FastFlowering",...

Trajanje faze cvetenja se lahko med različnimi sortami zelo razlikuje, saj pri nekaterih traja 6-7 tednov, pri drugih pa tudi 12 tednov in več. Fast Flowering sorte so bile selektivno vzgojene tako, da se faza cvetenja znatno skrajša, kar pomeni, da je (na prostem) žetev še v času, ko je vreme običajno stabilno. To so gojitelji dosegli tako, da so fotoperiodne sorte križali z autoflowerji (Ruderalis) in nato za nadaljnji razplod izbrali samo rastline, ki so obdržale fotoperiodnost, vendar pa je doba med preklopom na cvetenje in pojavom dejanskih cvetov mnogo krajša. Pri "dolgih" fotoperiodnih sortah (predvsem sativa dominantnih) lahko to traja tudi več kot 3 tedne, kar pomembno vpliva na čas žetve.

Značilnosti

  • Krajša faza cvetenja: Glavna značilnost Fast Flowering sort je seveda krajša faza cvetenja. Te sorte lahko v primerjavi z običajnimi fotoperiodnimi sortami dozorijo v bistveno krajšem času. To predstavlja pomembno prednost za outdoor pridelovalce v višjih legah ali hladnejših območjih, predvsem tam, kjer je jeseni visoka vlažnost zraka. Zaradi relativno podobne dolžine cvetenja lahko tudi povečajo število sort ter posadijo tudi Fast Flowering izvedbe sort z daljšim cvetenjem. Pri indoor vzgoji pa lahko zaradi hitrejšega cvetenja opravijo več ciklov v enem letu.
  • Genetika in križanje: Fast Version sorte so običajno posledica skrbne in profesionalne pridelave, ki zahteva veliko znanja in natančnosti, zato so sorte podvržene bistveno strožjim kriterijem in kontrolam kakovosti. Izkušen gojitelj bo hkrati s krajšo dobo cvetenja optimiziral tudi druge karakteristike, kot so vsebnosti kanabinoidov in terpenov ter značilnosti same rasti.
  • Pridelek in kakovost: V nasprotju s splošnim prepričanjem ob prvem pojavu Fast Flowering sort, da hitrejše cvetenje zmanjša vsebnost želenih snovi, kvaliteto in količino pridelka, pa se je izkazalo, da je strah odveč. Čeprav so te rastline običajno manjše in ne dosežejo enake količine pridelka, kot njihove "klasične" predhodnice, je zaradi skrbne genetske selekcije donos na prostem vseeno zelo visok in vrhunske kvalitete. Pri vzgoji v zaprtih prostorih in v rokah izkušenega pridelovalca, pa razlike praktično ni moč prepoznati.
  • Prilagodljivost: Hitre sorte se pogosto lažje prilagodijo različnim vremenskim in rastnim pogojem, kot običajne fotoperiodne. Lahko se jih vzgaja na prostem, v zaprtih prostorih in rastlinjakih. Zaradi svojega Ruderalis porekla, so običajno odpornejše na nižje temperature, visoko vlago in posledično plesni ter na različne škodljivce. Zaradi robustnosti so zelo primerne za začetnike.
  • Priljubljene sorte: Vse več priznanih semenskih bank uvršča Fast Version sorte v svoj nabor semen, zato lahko med njimi najdemo tud hitre izvedbe najpopularnejših sort, kot so Gorilla Glue, Critical Neville Haze, Green Poison, Skunk, Cheese in ostale.

F1 hibridi

Mnoge semenske banke imajo v ponudbi tudi F1 hibride, predvsem pri Fast Flowering različicah. F1 hibridi so prva generacija (1. Filiala), ki nastane s križanjem dveh različnih, a stabilnih sort. V isti generaciji združujejo stabilnost in hibridno moč (hybrid vigor). Bolj ko sta starševska vzorca stabilna in večja, kot je genetska razdalja med njima, večja sta stabilnost in hibridna moč. F1 različice se v najboljših primerih ponašajo tudi s 25% hitrejšo in bolj zdravo rastjo in posledično primerljivo višjim pridelkom.

F1 Fast Version (Fast Flowering) sorte so hibridi prve filiale med fotoperiodno (Sativa, Indica) in autoflower (Ruderalis) genetiko. Rezultat hibridizacije dveh stablinih in čimbolj različnih sort (vsaj kar se tiče načina cvetenja) je znan kot "F1 hibrid). F1 Fast Flowering sorte so 100% fotoperiodne z zelo kratko dobo cvetenja.

Preberi več