Semena Konoplje

V growshopu Urban Farmer ponujamo kvalitetna zbirateljska semena konoplje najbolj priznanih in uveljavljenih semenskih bank, kot so na primer Royal Queen Seeds, Humboldt Seeds, Dinafem in Barney's Farm, pa tudi zbirateljska semena konoplje manjših, cenovno ugodnih in tudi bolj specializiranih semenskih bank.

Zbirateljska semena konoplje so odličen in privlačen spominek, predvsem pa način za ohranjanje genetike sort in fenotipov različnih tipov konoplje. Ker obstajajo dejanske in občutne razlike med kvaliteto in lastnostmi celo enakih sort konoplje (npr White Widow) glede na različne semenske banke, ki to sorto (strain) ponujajo, imajo nekatere od bank med gojitelji že pravi kultni status.

Na grobo delimo semena konoplje na regularna, feminizirana in autoflower (avtomatiki). Autoflower sorte so lahko tako regularna (Auto Regular), kot tudi feminizirana (AutoFem). Oznaki "regularna" in "feminizirana" brez oznake"Auto" pomenita, da bo rastlina fotoperiodna.

Danes je na trgu največja izbira feminiziranih fotoperiodnih in autoflower semen konoplje. Večina gojiteljev se ne ukvarja s križanjem sort in fenotipov, potrebujejo pa produktivne rastline na omejenem prostoru, ki ga nočejo tratiti za moške rastline. Feminizirana semena konoplje so pridelana tako, da iz njih v 99% primerov zrastejo ženske rastline. Spol rastline nadzirata X in Y kromosom, feminizacija pa je proces "predelave" ženskih rastlin, da ustvarijo cvetni prah, s katerim se nato opraši drugo rastlino ženskega spola. Rastlina z dvema X kromosomoma bo v 99% primerov ženskega spola. Zato so feminizirana semena konoplje najpogostejša izbira gojiteljev.

Razlike med tipi semen konoplje

  • Regular : fotoperiodna semena konoplje, ki se razvijejo v moške in ženske rastline
  • Feminizirana: fotoperiodna semena konoplje, ki se v več kot 99% razvijejo v ženske rastline
  • Auto Regular: autoflowering semena konoplje, ki se razvijejo v moške ali ženske rastline
  • AutoFem: autoflowering semena konoplje, ki se v več kot 99% razvijejo v ženske rastline

Razlika med fotoperiodnimi in autoflowering semeni konoplje

Večina AutoFlowering sort prične cveteti po cca 3. tednih rasti, fazo vegetacije pa je praktično nemogoče bistveno podaljšati. Za to je kriv "autoflowering gen", ki ga ima v naravi Cannabis Ruderalis, divja azijska in kanadska konoplja, ki raste v težavnih pogojih s kratkimi poletji, nizkimi temperaturami in slabo osončenostjo, semenske banke in profesionalni gojitelji pa so to, za nekatere slabost, spremenili v prednost, ki že spreminja industrijo konoplje in osvaja svet ljubiteljskih gojiteljev. Semena konoplje kvalitetnih autoflower sort so nastale s križanjem fotoperiodnih sort in Ruderalis, po mnogih poizkusih in selekciji pa je gojiteljem uspelo ohraniti gen, odgovoren za avtomatsko cvetenje.

Fotoperiodne rastline preidejo iz faze rasti v fazo cvetenja odvisno od dolžine noči (teme). Zato je pri gojenju fotoperiodnih sort v growboxu pomembna dolžina osvetlitve, običajno 18 ur svetlobe in 6 ur teme med fazo rasti (vegetacije) ter 12 ur svetlobe in 12 ur teme med celotno fazo cvetenja. Fotoperiodne rastline je teoretično mogoče v neskončnost vzdrževati v fazi rasti. V Sloveniji se na prostem cvetenje prične sredi avgusta, je pa natančen datum odvisen od mikrolokacije, osončenosti in nekaterih drugih okoljskih vplivov. Za osnoven izračun datuma pričetka cvetenja si lahko pomagamo z aplikacijo SolarTopo.

AutoFlower semena konoplje so pogosta izbira za balkonske gojitelje in začetnike, saj hitro končajo življenjski cikel. Nekatere sorte potrebujejo od kaljenja do žetve zgolj deset tednov (dva meseca in pol) in so tako primerne za območja, kjer je poletje kratko, višje lege, kjer so temperature na začetku in koncu poletja neugodne za gojenje klasičnih (fotoperiodnih) sort, pa tudi za tiste, ki bi radi v svojem growboxu čimprej vzgojili rastlino. Slabost AutoFlower sort pa je, da ne dopuščajo popravljanja napak. Dolžina življenjskega cikla jim je precej strogo odmerjena in če v tem času ne dobijo skrbne in natanče nege, se ne bodo razvili do maksimalnega potenciala in posledično bo pridelek manjši. Avtomatiki, kot jim tudi pogovorno rečemo, so manjši od svojih "klasičnih" sorodnikov in obrodijo manj. 

Iz regularnih semen konoplje se razvije približno enak delež moških in ženskih rastlin. Konoplja je v naravi običajno dvodomna (diecična) rastlina, kar pomeni, da ima na eni rastlini moške, na drugi pa ženske cvetove. Občasno se zgodi, da so rastline enodomne, kar pomeni, da imajo na isti rastlini moške in ženske cvetove, ker pa je to nezaželena lastnost so gojitelji in semenske banke s križanjem in selekcijo stabilizirale večino sort v striktno dvodomne. Regularna semena konoplje tako zrastejo v moško ali žensko rastlino, taka semena konoplje pa so še posebej zanimiva za vse, ki radi eksperimentirajo in ustvarjajo nove sorte in križance.

Odstotek kaljivosti semen konoplje prične z leti upadati, najhitreje pa zaradi hrambe v napačnih pogojih. Zbirateljska semena konoplje je potrebno hraniti na hladnem, v hladilniku, ker bo le tako odstotek kaljivosti upadal počasneje, tako shranjena semena konoplje pa bodo ob eventuelni legalizaciji popolnoma primerna za kaljenje in vzgojo.

V našem growshopu semena konoplje vedno hranimo v hladilniku! V izogib preveliki izpostavljenosti različnim temperaturam pa semena konoplje pošiljamo tako, da jih kupec prejme že naslednji dan. 

Vzgoja konoplje v Republiki Sloveniji ni dovoljena! Semena konoplje se lahko v Sloveniji uporabljajo izključno v zbirateljske name! Vsi opisi, podatki o lastnostih in razlikah med semeni konoplje ter ostali teksti so izključno informativne narave! GrowShop Urban Farmer in podjetje UFS d.o.o. ne odgovarjata za zlorabo zbirateljskih semen konoplje s strani tretjih oseb!

Preberi več

Prikazanih 846 izdelkov.

Prikazanih 1-20 od 846 izdelkov