Filtriraj po

Blagovna znamka

Blagovna znamka

Cena

Cena

Kokos - coco

Substrat iz kokosa - Coco Coir - je izdelan iz lupine kokosovih orehov, ki rastejo v tropskih in subtropskih regijah. Lupine in vlakna se že stoletja uporabljajo za izdelavo raznih pripomočkov, šele v zadnjih desetletjih pa so postale pomemben vir kakovostnega substrata za gojenje rastlin.

Kokos je odličen medij za razvoj koreninskega sistema in se lahko uporablja za izboljšanje prsti, kot dodatek v druge substrate ali kot samostojen substrat. Običajno se ga za izboljšanje strukture zmeša z večjo količino perlita in/ali vermikulita. Coco Coir je hidroponični medij, ki vrtnarju daje občutek dela z zemljo. Za gojenje v kokosu se lahko uporablja hidroponična gnojila, z nekaj priprave pa se odlično obnese tudi kot medij za organsko pridelavo. Večina gojiteljev uporablja posebno formulirana gnojila za gojenje v kokosu, pri ostalih pa se svetuje dodajanje CalMag dodatkov.

Proces pridelave kokosovih lupin vključuje staranje, čiščenje, izpiranje, stabilizacijo, mletje, sušenje, razvrščanje in stiskanje. Vsi koraki so pomembni za izdelavo produkta, ki je primeren za vzgojo rastlin.

Brez pravilne priprave bo kokos vseboval preveč soli in rastline posledično težave s koreninami. To pa lahko privede do vrste težav, najpogosteje pa pomanjkanje kalcija in magnezija.

Coco Coir ima negativen naboj, kar pomeni, da lahko zadržuje hranila, prav tako pa lahko rastlini onemogoči dostop do njih in povzroči takoimenovani "Nutrient Lockout". Kokos ima CEC (Cation Exchange Capacity) vrednost med 40 in 60 meq/100g.

Pred obdelavo je surovina za substrat iz kokosa nasičena z natrijem, ker palme rastejo v bližini morja in imajo visoko stopnjo tolerance za morsko sol (NaCl). Sprva ima surovina EC vrednost vsebnosti soli med 2 in 6 mS/cm, kar ni primerno za vzgojo rastin. Neobdelan kokos vsebuje tudi veliko količino kalija, ki lahko povzroči zmanjšano absorbcijo kalcija in magnezija. 

Surovino se izpira s svežo vodo, dokler ne doseže EC vrednosti manjše od 1 mS/cm, vendar pa končni produkt vseeno vsebuje ostanke natrija in kalija, ki lahko privedeta do pomanjkanja in "zaklepanja" drugih hranil.

Za stabilizacjo kationske izmenjave in posledično manjše možnosti težav z absorbcijo hranil je kokosu nujno potrebno dodati pufer (Buffer, tampon).

Stabillizacija je nujna za vse, ki kalcij in magnezij rastlinam dodajajo in tiste, ki vodo/gnojilno mešanico recirkulirajo.

Če kokos ni stabiliziran, se bodo pozitivno nabiti kationi v gnojilih, na primer kalcij in magnezij, hitreje vezali na sam substrat in tako ne bodo dostopni rastlini, natrij in kalij pa bosta lažje dostopna in absorbirana v večjih količinah. Pomanjkanje kalcija in povečan vnos soli pa rastlinam povzročita obilo težav in onemogočata zdravo rast in razvoj.

Preberi več