Filtriraj po

HPS sijalke za cvetenje

HPS lampe so visokotlačne natrijeve sijalke, ki oddajajo močno rumeno svetlobo in so primarno namenjene osvetljevanju rastlin v fazi cvetenja. Rumena svetloba temperature med 1900 in 2300K je podobna svetlobi jesenskega sonca in spodbudi rast kompaktnih in velikih cvetov. Kombinacija MH sijalke za fazo vegetacije in HPS sijalke za fazo cvetenja je najpogosteje uporabljan sistem osvetljave za vzgojo rastlin v growboxu ali drugih prostorih za indoor gojenje.

HPS (High Pressure Sodium) sijalke se za gojenje rastlin uporabljajo že desetletja, zaradi zavidljivih rezultatov pa skupaj z MH (Metal Halide) sijalkami tvorijo takoimenovani "Zlati Standard" indoor razsvetljevalnih sistemov.

Prednosti HPS sijalk

Ko je sistem osvetljevanja postavljen, je z visokotlačnimi sijalkami malo dela. Pri rokovanju je potrebna previdnost, saj se med delovanjem zelo segrejejo, pri nameščanju ali menjavi pa je najbolje nositi rokavice, da se ne zamažejo z maščobo z rok. Ob pravilni uporabi so nezahtevne in ponujajo mnogo prednosti pred ostalimi sijalkami.

 • Velik in kakovosten pridelek
 • Odlična barvna temperatura za fazo cvetenja
 • Velika prodornost svetlobe
 • Enostavna namestitev in uporaba
 • Preizkušena tehnologija
 • Velika izbira proizvajalcev
 • Nizka cena sijalk
 • Dolga življenjska doba

HPS luči za rastline se lahko uporablja skozi celotno življenjsko obdobje rastline, od rasti do žetve. Vendar je zaradi primernejše barvne temperature bolje uporabljati MH za fazo rasti in HPS za fazo cvetenja. Običajno se lahko obe sijalki uporablja z isto dušilko, skupaj pa zagotovita optimalne pogoje za zdravo rast in kvaliteten pridelek.

Visokotlačne sijalke za delovanje potrebujejo dušilko (balast). Nikakor se jih ne sme priključiti neposredno v vtičnico. Dušilko izberemo glede na moč sijalke, ki jo nameravamo uporabiti, izbiramo pa lahko med magnetnimi ali digitalnimi balasti. Z uporabo digitalnega balasta se podaljša življenjska doba sijalk in izboljša svetilnost, če pa uporabimo "dimmable" digitalno dušilko, lahko nanjo priključimo HPS in MH sijalke različnih moči.

Za pravilno osvetlitev rastlin in zmanjšanje izgub svetlobe se sijalko pritrdi na reflektor, ki se ga obesi na zgornje ogrodje šotora ali strop. V manjših prostorih za gojenje, predvsem growboxih, šotorih ali omarah, je potrebno uporabiti zračno hlajen reflektor, ker HPS sijalke oddajajo veliko toplote in lahko manjše prostore hitro ogrejejo na temperaturo, ki ni primerna za gojenje rastlin. 

Slabosti HPS sijalk

Neglede na to, da so najpogosteje uporabljane sijalke za gojenje rastlin, imajo HPS lampe tudi svoje pomankljivosti. Prednosti pa največkrat odtehtajo pomankljivosti, predvsem pri "industrijski" pridelavi.

 • Visoka začetna investicija (dušilka, reflektor, prezračevanje,...)
 • Velika poraba elektrike
 • Močno se segrevajo
 • Ne najdemo jih v običajnih trgovinah
 • Potrebujejo visok prostor za gojenje

Pred nakupom primerne sijalke je potrebno preveriti skupno višino, ki jo bo zasedel celoten sistem. HPS sijalke je potrebno obesiti na primerno višino nad rastlinami, da ne povzročimo ožiga ali beljenja cvetov in listov. Za enostaven preizkus prave oddaljenosti lahko uporabimo kar svojo roko, ki jo podstavimo pod prižgano sijalko nameščeno v reflektorju. Prava minimalna razdalja je takšna, da lahko tam roko držimo v nedogled, ne da bi bil občutek toplote neprijeten.

Višina rastlin, ki jih lahko vzgojimo je torej enaka višini prostora, od katere odštejemo višino loncev ali hidroponičnega sistema, višino osvetljevalnega sistema (reflektorja) in minimalno razdaljo sijalke od rastlin.

Oddaljenost HPS sijalke od rastlin

Spodnjo tabelo lahko uporabite za približen izračun primerne oddaljenosti sijalke od vrha rastlin in na podlagi tega izberete primerno moč žarnice v kombinaciji z growboxom ali prostorom za indoor gojenje. Referenca velja za navadne reflektorje, s hlajenim reflektorjem pa lahko HPS lampo še nekoliko približate. Navedena je minimalna razdalja, oddaljenost, pri kateri je svetilnost približno enaka sončni svetlobi in maksimalna razdalja, ki še omogoča dovolj svetlobe za rast.

Moč sijalke Minimum ~ Sonce Maksimum
150W 20cm 25cm 30cm
250W 25cm 30cm 35cm
400W 30cm 35cm 50cm
600W 35cm 40cm 65cm
1000W 40cm 55cm 80cm

Za pravilno izbiro luči za rastline je potrebno upoštevati tudi približno površino, ki jo lahko "pokrije". V velikih prostorih ali šotorih za gojenje rastlin, sijalke z majhno močjo in nizko svetilnostjo ne pridejo v poštev, v manjših prostorih pa močnejše visokotlačne sijalke povzročijo težave z namestitvijo in pregrevajo zrak.

 • 150W sijalka je primerna za površino 60x60cm,
 • 250W za površino od 60x60cm do 80x80cm
 • 400W za površino od 90x90cm do 100x100cm
 • 600W za površino od 100x100cm do 120x120cm
 • 1000W za površino od 120cmx120cm do 150cmx150cm.

Bolj, kot so sijalke oddaljene od rastlin, šibkejša je svetloba, površina osvetlitve pa se poveča. Svetlobo lahko učinkovito usmerimo s pravilno izbiro reflektorja.

Svetilnost; lumni in luxi

Pomemben podatek pri izbiri HPS sijalke je tudi svetilnost. Običajno je navedena v lumnih ali luxih, pri čemer je 1 lux 1 lumen na površini 1m2. Ker niso vsi prostori za indoor gojenje veliki natančno 1m2 in sijalke ne pokrivajo natančno 1m2, si lahko za natančen izračun specifičnega primera pomagate s kalkulatorjem.

Primer:
Sylvania SHP-TS 150W HPS ima navedeno svetilnost 17.000 lumnov, pri čemer bo pri pokrivanju priporočene 60x60cm velike površine imela intenzivnost svetlobe 47.222lux.

Sylvania SHP-TS 600W HPS ima navedeno svetilnost 90.000 lumnov, pri čemer bo pri pokrivanju največje priporočene 120x120cm velike površine imela intenzivnost svetlobe 62.500lux, pri pokrivanju najmanjše priporočene površine 100x100cm pa 90.000lux.

V fazi cvetenja, čemur so primarno namenjene HPS luči za rastline, je priporočena maksimalna intenzivnost osvetlitve 85.000lux, minimalna pa 35.000lux. Priporočena je med 45.000 in 70.000 lux.

V fazi vegetacije, kjer je priporočena uporaba MH sijalke, lahko pa uporabimo tudi HPS, je priporočena maksimalna intenzivnost 70.000lux, minimalna pa 15.000lux. Priporočena srednja vrednost za optimalno rast je med 30.000 in 50.000lux.

HPS sijalke so odlična izbira tako za profesionalne gojitelje rastlin, kot tudi za začetnike in navdušence. S pravilno rabo in upoštevanjem pravil gojenja s HPS lampami je kvaliteten in obilen pridelek praktično zagotovljen.

Preberi več