Šotori - Growbox

Growbox, grow tent ali šotor za gojenje rastlin je poceni in učinkovit način, kako skozi celo sezono gojiti rastline, neglede na vreme in dolžino dneva. Šotori so enostavni za montažo in demontažo, s pravilno izbrano dodatno opremo pa nudi growbox rastlinam optimalno okolje za rast.

Kvaliteten growbox

  • ima stabilno ogrodje
  • ne prepušča svetlobe
  • je enostaven za uporabo in čiščenje
  • ima dolgo življenjsko dobo

Večina growboxov ima konstrukcijo iz kovinskih cevi, ki se jo nato obleče v prevleko iz močnega sintetičnega materiala (platno), ki je znotraj prevlečena z visokoodbojno Mylar folijo.

Growbox ima na stranicah več odprtin z zadrgami za neoviran dostop do rastlin in opreme. Zadrge so tudi najpogostejši vzrok za uhajanje svetlobe v growbox in iz njega, zato je potrebno pred nakupom preveriti kvaliteto samih zadrg in šivov. Priznani proizvajalci garantirajo, da šotor ne prepušča svetlobe in pri izdelavi uporabljajo samo najkvalitetnejše materiale.

Ob nakupu šotora za gojenje rastlin je potrebno najprej izbrati dimenzije glede na prostor, kamor ga nameravamo postaviti. Proizvajalci ponujajo growboxe različnih dimenzij, od 40x40x120 cm, pa vse do več metrov dolgih in širokih. Ob prvem nakupu se večina gojiteljev odloči za growbox površine približno 1m2, na primer Dark Room 90 R3.00.

Najboljša izbira za umestitev growboxa je klet s stabilno temperaturo ali prostor v pritličju. Podstrešja velikokrat niso izolirana in temperature zraka lahko močno nihajo, predvsem pozimi.

Velikost šotora je potrebno prilagoditi tudi glede na naše potrebe in čas, ki ga lahko dnevno namenimo oskrbi.

Obvezna oprema vsakega growboxa je sistem za razsvetljavo. Večina gojiteljev se odloči za preverjen sistem HPS sijalke in dušilke, za še boljšo in hitrejšo rast pa v fazi vegetacije uporabijo MH sijalko. Vedno bolj se uporabljajo tudi LED sistemi, ki zahtevajo drugačen pristop k montaži, pomembno pa lahko vplivajo tudi na sam izbor growboxa. Enako velja za "varčne" CFL sijalke, ki ne potrebujejo hlajenja, hkrati pa prostora in samega šotora tudi ne ogrevajo dovolj, kadar temperature padejo.

Kvaliteten growbox mora nuditi tudi rešitve za prezračevanje, namestitev karbonskega filtra in dodatne opreme, kot so ventilatorji za kroženje zraka in električna napeljava. Pri montaži in opremljanju growboxa se je potrebno držati pravila, da je zgornja polovica šotora (nad pasom) namenjena električni napeljavi, spodnja polovica pa zalivanju. Na ta način preprečimo stik vode z elektriko.

Večina šotorov za gojenje je opremljenih z odprtinami za prezračevanje in hlajenje, ki jih je mogoče enostavno zatesniti. Pri uporabi visokotlačnih (HPS in MH) sijalk je potrebno v growboxih manjših dimenzij uporabiti reflektor s hlajenjem, za kar se uporabi cevni ventilatorfleksibilne cevi za prezračevanje in seveda zračno hlajen reflektor.

Rastline v fazi rasti uspevajo najbolje, kadar ob prižgani razsvetljavi temperatura zraka v growboxu ne preseže 30°C in pri izklopljeni sijalki ne pade pod 20°C. Rastline v fazi cvetenja pa potrebujejo nižjo temperaturo, ki ne preseže 26°C pri vklopljeni sijalki in ne pade pod 20°C pri izklopljeni.

Vlažnost zraka je enako pomemben dejavnik pri vzgoji rastlin v growboxu. Rastline v fazi vegetacije potrebujejo relativno vlažnost med 40% in 60%, rastline v fazi cvetenja pa 40%-50%, čeprav je priporočljivo v zadnjih dveh tednih vlažnost zmanjšati na manj kot 40%.

Obvezna oprema za growbox

Dodatna oprema

  • Sistem za gretje/hlajenje in uravnavanje vlage
Preberi več