Biobizz Coco Mix 50L

15,25 €
Z DDV

Substrat iz kokosovih vlaken in prahu je idealen za vrtnarje, ki zahtevajo čist in naraven produkt. Kokos (Coco Coir) je primeren za hitro rastoče rastline, ki imajo rade nizko pH vrednost substrata, ki hkrati tudi dobro zadržuje vlago in hranila.

Količina

Biobizz Coco Mix je substrat iz kokosa - Coco Coir - in je izdelan iz lupin kokosovih orehov, ki rastejo v tropskih in subtropskih regijah.

Biobizzov coco coir je vrhunske kvalitete in vsebuje optimalno količino vode.

Brez pravilne priprave bo kokos vseboval preveč soli in rastline posledično težave s koreninami. To pa lahko privede do vrste težav, najpogosteje pa pomanjkanje kalcija in magnezija.

Coco Coir ima negativen naboj, kar pomeni, da lahko zadržuje hranila, prav tako pa lahko rastlini onemogoči dostop do njih in povzroči takoimenovani "Nutrient Lockout". Kokos ima CEC (Cation Exchange Capacity) vrednost med 40 in 60 meq/100g.

Pred obdelavo je surovina za substrat iz kokosa nasičena z natrijem, ker palme rastejo v bližini morja in imajo visoko stopnjo tolerance za morsko sol (NaCl). Sprva ima surovina EC vrednost vsebnosti soli med 2 in 6 mS/cm, kar ni primerno za vzgojo rastin. Neobdelan kokos vsebuje tudi veliko količino kalija, ki lahko povzroči zmanjšano absorbcijo kalcija in magnezija. 

Surovino se izpira s svežo vodo, dokler ne doseže EC vrednosti manjše od 1 mS/cm, vendar pa končni produkt vseeno vsebuje ostanke natrija in kalija, ki lahko privedeta do pomanjkanja in "zaklepanja" drugih hranil.

Za stabilizacjo kationske izmenjave in posledično manjše možnosti težav z absorbcijo hranil je kokosu nujno potrebno dodati pufer (Buffer, tampon).

Stabillizacija je nujna za vse, ki kalcij in magnezij rastlinam dodajajo in tiste, ki vodo/gnojilno mešanico recirkulirajo.

Če kokos ni stabiliziran, se bodo pozitivno nabiti kationi v gnojilih, na primer kalcij in magnezij, hitreje vezali na sam substrat in tako ne bodo dostopni rastlini, natrij in kalij pa bosta lažje dostopna in absorbirana v večjih količinah. Pomanjkanje kalcija in povečan vnos soli pa rastlinam povzročita obilo težav in onemogočata zdravo rast in razvoj.

Substratov ne pošiljamo po Pošti Slovenije ali DPD ampak dostavljamo sami po dogovoru. Minimalna količina za dostavo je 10 50L vreč za S in J primorsko ter Furlanijo Julijsko Krajino, za ostalo Slovenijo in Italijo pa po dogovoru.