• Razprodaja!

FloraFlex PotPro 15,2cm (6") kokos kocka

3,40 €
Z DDV

Kvaliteten Coco Coir proizvajalca Char Coir namenjen za uporabo v 15,2cm (6") PotPro sistemih.

Količina

Dehidrirane in stisnjene kocke kokosovih vlaken so idealen substrat za vrtnarje, ki zahtevajo čist in naraven produkt.

Char Coir je izdelan iz najboljšega kokosa, surovina za izdelavo pa vedno pride iz ene kmetije, s čimer zagotovijo konsistenten in kvaliteten produkt. Vsako serijo kontrolirajo z laboratorijskimi testi, rezultati pa so vedno na voljo kupcem.

Substrat iz kokosa - Coco Coir - je izdelan iz lupine kokosovih orehov, ki rastejo v tropskih in subtropskih regijah. Proces pridelave vključuje staranje, čiščenje, izpiranje, stabilizacijo, mletje, sušenje, razvrščanje in stiskanje. Vsi koraki so pomembni za izdelavo produkta, ki je primeren za vzgojo rastlin.

Brez pravilne priprave bo kokos vseboval preveč soli in rastline posledično težave s koreninami. To pa lahko privede do vrste težav, najpogosteje pa pomanjkanje kalcija in magnezija.

Coco Coir ima negativen naboj, kar pomeni, da lahko zadržuje hranila, prav tako pa lahko rastlini onemogoči dostop do njih in povzroči takoimenovani "Nutrient Lockout". Kokos ima CEC (Cation Exchange Capacity) vrednost med 40 in 60 meq/100g.

Pred obdelavo je surovina za substrat iz kokosa nasičena z natrijem, ker palme rastejo v bližini morja in imajo visoko stopnjo tolerance za morsko sol (NaCl). Sprva ima surovina EC vrednost vsebnosti soli med 2 in 6 mS/cm, kar ni primerno za vzgojo rastin. Neobdelan kokos vsebuje tudi veliko količino kalija, ki lahko povzroči zmanjšano absorbcijo kalcija in magnezija. 

Surovino se izpira s svežo vodo, dokler ne doseže EC vrednosti manjše od 1 mS/cm, vendar pa končni produkt vseeno vsebuje ostanke natrija in kalija, ki lahko privedeta do pomanjkanja in "zaklepanja" drugih hranil.

Za stabilizacjo kationske izmenjave in posledično manjše možnosti težav z absorbcijo hranil je kokosu nujno potrebno dodati pufer (Buffer, tampon).

Stabillizacija je nujna za vse, ki kalcij in magnezij rastlinam dodajajo in tiste, ki vodo/gnojilno mešanico recirkulirajo.

Če kokos ni stabiliziran, se bodo pozitivno nabiti kationi v gnojilih, na primer kalcij in magnezij, hitreje vezali na sam substrat in tako ne bodo dostopni rastlini, natrij in kalij pa bosta lažje dostopna in absorbirana v večjih količinah. Pomanjkanje kalcija in povečan vnos soli pa rastlinam povzročita obilo težav in onemogočata zdravo rast in razvoj.

Uradna stran proizvajalca: FloraFlex

Sorodni izdelki